Foto-impressie: Proeverij erfgoedtomaten uit Alto Palancia in Segorbe (Castellón)

De 2e proeverij van erfgoedtomaten uit Alto Palancia vond 2 augustus plaats. En werd georganiseerd door
de Zadenbank van Alto Palencia: Banco de Semillas del Alto Palancia (BSAP).

De proeverij wordt georganiseerd om de biodiversiteit van Alto Palancia te presenteren en te behouden. In het bijzonder, deze grote verscheidenheid aan heerlijke tomaten.

Enkele foto’s van een geslaagde dag.

 

Proeverij van Erfgoedtomaten

Kippen van het platteland en Biologische eieren.

Traditioneel gereedschap, biologische teelt en de verkoop van boeken over biologische gewassen

Video: VIII Feria del aceite Sierras Espadán y Calderona

Video: VIII Feria del aceite Sierras Espadán y Calderona in Caudiel, Alto Palancia (Castellón)

Informatief programma. Uiteraard inclusief proeverij van Extra Vergine Olijfolie met de Herkomst- en kwaliteitsgarantie Sierras Espadán & Calderona. Ook kon geproefd worden van onder andere buñuelos (donuts), olijfolie roomijs, en tapenades. Allemaal bereid met Serrana Espadán Extra Vergine Olijfolie (DOP)

#EVOO #AOVE

Paella‬ Valenciana met kip en konijn

Paella‬ Valenciana met kip en konijn

Recept voor 4 Personen

‪‎Ingrediënten‬

• 120ml milde Olijfolie
• 500g Kip, gesneden in 50-60 grams stukken.
• 500g  Konijn, gesneden in 50-60 grams stukken.
• 200g  Ferradura (batxoqueta of snijbonen)
• 150g  “garrofón” (lokale variant van grote witte lima bonen)
• 2 middelgrote rijpe tomaten, Geraspt
• Zout
• 1 theelepel paprikapoeder (bij voorkeur gerookte paprika)
• 4 of 5 delen Water tot één deel rijst
• Een paar saffraandraadjes (bij voorkeur van coupé kwaliteit)
• Een takje verse Rozemarijn
• 250g  voorgekookte Slakken (optioneel)
• 400g  Bomba rijst (bij voorkeur, indien niet beschikbaar gebruik dan ronde korte-korrelrijst)

Nodig

Paella pan grootte: 42-46 cm in diameter

Bereiding

Snijd het vlees -ongekruid- in stukken van 50-60 g.

Snijd de batxoqueta in hapklare stukken, ontvel de “garrofón” en rasp de tomaten.

Schenk de olie in de pan en controleer of de pan goed waterpas staat. Verhit vervolgens de olie op een laag vuur. Voeg de kip toe zodra de olie heet is. Kip eerst vanwege de hogere dichtheid dan konijn.  Schuif de kip  opzij naar de rand van de pan, wanneer de kip aan alle kanten goed bruin is.

Voeg dan het konijn en bak het ook bruin. Het is zeer belangrijk om het vlees goed te bruinen. Op een laag vuur en zonder haast. Dat is een deel van het geheim van een goede Paella.

Roerbak de “batxoqueta” in het midden van de pan, samen met – optioneel- de “Roget”. Roerbak voorzichtig door, voorkom aanbranden, en voeg dan de “garrofó” en – ook optioneel- de “Tavella” toe. Schuif nu de groenten opzij naar de rand van de pan.

Schenk de geraspte tomaat in het midden van de pan, voeg zout toe en roerbak. De tomaat is gaar als het alle vocht heeft verloren.Voeg volgens een theelepel paprika toe. Meng snel door de tomaat, om aanbranden en een bittere smaak te voorkomen .

Meng nu de voorgegaarde ingrediënten en bak ze nog even door. Het vlees moet goed gebruind zijn. De groenten en tomaten goed gaar gebakken.

Giet vervolgens het water in de pan tot iets onder de rand van de pan. Breng het mengsel aan de kook. Voeg de saffraan toe zodra het begint te koken. Proef. En breng op smaak met zout. Voeg vervolgens het takje verse rozemarijn toe.  Verwijder het takje na 10 minuten. Dit voorkomt dat de smaak van rozemarijn zal overheersen.

Laat 30 tot 40 minuten koken op laag vuur. Voeg water toe bij te weinig vocht in de pan. Het vocht staat dan lager dan het midden van een eetlepel (vertikaal geplaatst in het midden van de pan), of lager dan de klinknagels van de handvaten van de pan. Afgieten van teveel bouillon of vocht kan zonder problemen. Zolang het gebeurt vóór toevoeging van de rijst.

Nu de slakken toevoegen, als ervoor gekozen is om ze te gebruiken. En voeg de rijst toe door er een lijn mee te trekken langs de diameter van de pan’s (“Cavallo”). De hele bodem met rijst bedekken wordt afgeraden.

Verspreid nu met een spatel de rijst voorzichting en gelijkmatig over de pan.Plaats het vlees en de groenten erin. Zodra dat gedaan is, niet meer roeren. Laat de ingrediënten verder met rust  totdat de paella klaar is.

Breng het mengsel opnieuw aan de kook en kook de rijst gedurende 5 minuten op hoog vuur, draai het vuur lager naar matig vuur. Kook de allerlaatse 4 of 5 minuten op zeer laag vuur. De totale kooktijd is ongeveer 18-20 minuten.

Overschrijd de kooktijd nooit. Ook niet als de vocht nog niet volledig is geabsorbeerd, zodat de rijst niet te gaar wordt (“esclatat” in het Valenciaans). De gekookte rijstkorrels moeten droog en heel zijn.

Dreigt de paella bouillon tekort te komen, zet het vuur dan op het laagst en dek de paella af met  aluminiumfolie zodat er minder vocht verdampt.

Dapperen en liefhebbers van de “Socarrat” (onderste laagje knapperig geroosterde rijst), kook de rijst gedurende de laatste minuut op hoog vuur of plaats de pan rechtstreeks op de houtskool bij  koken op haardvuur.

Neem de pan van het vuur en zet de pan op een natte theedoek. Zodat de “Socarrat” niet plakt aan de bodem van de pan.

Aanbeveling: Neem de pan van het vuur en laat de paella 5 min. staan voor het serveren.

Is de rijst aan het eind van de kooktijd nog steeds hard ? Dek de rijst dan af met een krant of  met licht vochtig gemaakt karton. Laat het enkele minuten doorgaren.

Geheel volgens traditioneel gebruik, moet de Paella worden gegeten met een houten lepel en rechtstreeks van de pan.

Hoe vaker je Paella kookt, des te meer heerlijke het zal zijn. Eet smakelijk!

Video door: Escuela de Arroces y Paella Valenciana

Origineel recept:  Cooking Paella

Vertaling  door: Olea Espadán

Foto-impressie: 16e Olijf Olie Markt in Viver (Castellón)

De 16e Olijfolie Markt van Viver vond plaats op 13 en 14 juni. Georganiseerd om de natuurlijke producten uit de regio Alto Palancia te introduceren. Vooral olijfolie en olijfolie specialiteiten.

Enkele foto’s van het evenement.

21 april 2014 Olea Espadán @ Swan Market Festival in Rotterdam

Olea Espadán doet ook in april mee aan het Swan Market Festival ! En jullie zijn allemaal uitgenodigd. Kom langs! | Estáis todos/as invitados a nuestra participación con Olea Espadán en el Swan Market Festival !

Wanneer? Op 21 april 2014 (2e Paasdag) | Cuando? El 21 de abril 2014

Locatie: Museumpark, Rotterdam | Lugar: Museumpark, Rotterdam

Van 12:00 tot 18:00 | Desde las 12:00 a las 18:00

Ga naar www.swanmarket.nl voor meer informatie